4 porties

Ingrediënten voor de vegaballetjes:

  • 1 aubergine
  • 800 gram kikkererwten (uit blik)
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 1 ei
  • 4 eetlepels bloem (ca 50 gram)
  • zwarte peper

Ingrediënten voor de tomatensaus:

  • 500 ml passata (gezeefde tomaten)
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 takjes oregano
  • 2 takjes salie
  • 1 theelepel chiliflakes
  • zwarte peper
  • olijfolie

Overige ingrediënten:

  • 4 pistoletjes
  • 1 bol mozzarella in plakjes
  • 1 bosje basilicum

Stap 1: Rasp de aubergine met een grove rasp en doe de rasp in een zeef. Laat 10 minuten uitlekken en af en toe met de achterkant van een lepel vocht uit de aubergine.

Stap 2: Pel en snipper de uien. Verhit een scheut olijfolie in een kookpan en fruit hierin 1 ui en 1 geperst teentje knoflook 2 minuten aan.

Stap 3: Voeg de chiliflakes, passata, salie, oregano en wat zwarte peper toe. Breng de tomatensaus aan de kook en laat op laag vuur 30 minuten koken.

Stap 4: Verwarm de oven voor op 220 graden.

Stap 5: Spoel te kikkererwten af en laat ze uitlekken in een vergiet. Dep de kikkererwten droog en doe ze samen met de resterende ui in een kom en pers de knoflook hierboven uit. Pureer dit met een staafmixer tot een grof mengsel.

Stap 6: Voeg de uitgelekte aubergine, de bladpeterselie, bloem, (losgeklopt) ei en wat zwarte peper toe aan de kikkererwten. En meng alles goed met een lepel door elkaar.

Stap 7: Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep met een eetlepel een schepje uit het aubergine-kikkererwten mengsel en draai hier een balletje van. Herhaal dit tot het mengsel op is. Je kunt ongeveer 25 balletjes van het mengsel maken.

Stap 8: Zet de bakplaat met de balletjes voor 20 minuten in de oven. Draai na 10 minuten de balletjes om.

Stap 9: Voeg de vegaballetjes toe aan de tomatensaus en verwarm nog 5 minuten mee.

Stap 10: Snijd de pistoletjes aan de bovenkant open en vul ze met de balletjes en de tomatensaus. Verdeel de plakjes mozzarella over de broodjes. Zet de broodjes nog 3 minuten terug in de oven totdat de mozzarella gesmolten is. Haal de broodjes uit de oven en verdeel de blaadjes basilicum eroverheen.

Eet smakelijk!