6 porties:

Ingrediënten:

  • 1 kilo (Ibérico) varkenskoontjes
  • 2 flesjes donker bier
  • 1 Winterwortel
  • 2 uien
  • 100 gram champignons
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 3 takjes verse tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 takjes salie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel bloem
  • 100 gram roomboter
  • Zwarte peper
  • Eventueel zout

Voor de gewokte asperges:

  • 500 gram groene aspergetips
  • 3 lente uitjes in ringetjes
  • 1 teentje knoflook
  • Zwarte peper
  • Olijfolie

Voor de aardappelpuree:

  • 1,5 kg kruimige aardappelen
  • 200 ml melk
  • Klontje roomboter
  • Nootmuskaat

Stap 1: Ontvel de koontjes en snijd de harde stukjes vet weg. Kruid de koontjes daarna met peper en eventueel zout. Laat de koontjes 1 uur rusten buiten de koelkast.

Stap 2: Snijd intussen de wortels, champignons en uien in grove stukken. Zet de een braadpan op het fornuis op middelhoog vuur en verwarm 50 gram roomboter. Voeg de uien, wortels, knoflook en champignons toe en fruit deze 5 minuten aan.

Stap 3: Voeg de bloem toe en laat 1 minuut bakken. Voeg dan het bier, de tijm, salie, rozemarijn, laurier, kruidnagel en mosterd toe. Roer goed door en zorg dat er geen klontjes bloem inzitten.

Stap 4: Verwarm de overige 50 gram van de roomboter in een koekenpan en braad de varkenswangetjes aan alle kanten aan, zodat ze mooi bruin zijn. Voeg ze na het aanbakken, samen met de vleessappen uit de pan bij de bier-jus. Doe de deksel op de pan en laat de wangetjes 4 uur op laag vuur stoven.

Stap 5: Schil de aardappels en laat deze in 20 minuten in een laagje water gaar koken. Giet het water af en zet de pan met aardappels nog even terug op laag vuur, zodat al het water kan verdampen. Verwarm in een ander pannetje de melk, maar zorg dat deze niet kookt. Stamp de aardappels met een pureestamper fijn en voeg de melk toe. Voeg ook het klontje roomboter toe en stamp de puree nogmaals zodat er een fijne (en gladde) puree ontstaat. Breng de puree op smaak met de nootmuskaat.

Stap 6: Haal de wangetjes uit de saus en leg ze in een ovenschaal, houd ze warm onder aluminiumfolie of op 75 graden in de oven (ook afgedekt met aluminiumfolie). Giet de saus door een zeef en vang de saus op in een kookpan. Laat de saus nog 10 minuten inkoken tot een lekkere bier-jus.

Stap 6: Verwarm wat olijfolie in een wokpan of koekenpan en voeg de groene aspergetips toe. Pers het teentje knoflook erbovenuit en maak de asperges op smaak met zwarte peper. Wok de asperges 5 minuten en voeg de laatste minuut de lente ui toe.

Stap 7: Verdeel de aardappelpuree, asperges en de varkenswangetjes over de borden en giet de heerlijke bier-jus over het vlees en de puree.

Eet smakelijk!