Geïnspireerd door de pulled pork-bitterballen van de @bitterballenkoningin.nl ging ik vandaag aan de slag met een restje pulled beef dat we enkele weken geleden op de Kamado hadden gemaakt.

En het resultaat mag er zijn! De combinatie van de pulled beef, kaas en bbq-saus is zó lekker 🥰 Geloof niet dat de rest van de ballen nog lang in de vriezer ligt 😁

Voor ca. 24 bitterballen

Ingrediënten:

  • 90 gram pulled beef
  • 30 gram boter
  • 35 gram bloem
  • 150 gram (zoutarme) runderbouillon, afgekoeld
  • 2 gram gelatine
  • 40 gram geraspte cheddar of belegen kaas
  • 30 gram BBQ-saus (ik gebruikte deze)
  • 15 gram sjalot, gesnipperd
  • 8 gram ingelegde jalapeñopepers, fijngehakt
  • 2 gram koriander, fijngehakt

Stap 1: Zorg dat alle ingrediënten afgewogen klaarstaan en week de gelatine in koud water.

Stap 2: Smelt de boter in een pan met een dikke bodem. Voeg in één keer de bloem toe en roer goed met een siliconen spatel door om de boter en bloem te mengen. Laat het mengsel 3 minuten zachtjes bakken om de bloem te garen.

Stap 3: Voeg de afgekoelde bouillon in één keer toe en meng het geheel al roerende tot een samenhangende massa. Haal de pan van het vuur.
Knijp de gelatineblaadjes uit en meng deze door de vulling. Laat 1 minuut afkoelen.

Stap 4: Meng nu de kaas, sjalot, jalepeño, koriander, BBQ-saus en pulled beef door het mengsel met de siliconen spatel. Proef goed en breng eventueel op smaak met peper (en zout).

Stap 5: Stort de massa in een ovenschaal en laat de massa afgedekt onder vershoudfolie afkoelen. Plaats in de koelkast en laat minimaal 6 uur opstijven.

Stap 6: Portioneer de salpicon in porties van 15-18 gram. Hiervoor gebruik je het best een digitale weegschaal. Je kunt ze uiteraard ook in grote porties verdelen maar dan zul je ook de frituurtijd moeten verlengen. Om bitterballen gelijkmatig warm en gaar te laten worden is het belangrijk dat de porties ongeveer even groot zijn.

Stap 7: Rol de porties tussen je handen tot balletjes. Let er bij het rollen op dat er zo min mogelijk ‘ scheurtjes’ in de bal komen.

Stap 8: Paneer de afgewogen en gerolde balletjes door bloem, losgeklopt (maar niet schuimend) eiwit en paneermeel en daarna nog een keer door het eiwit en paneermeel. Dit gaat een stuk makkelijker met eiwit uit een flesje. Als je het eiwit van een echt ei gebruikt gaat het namelijk nogal klonteren. In plaats van dubbel paneren kun je ook enkel paneren met paneermeel, eiwit, panko. Dit is iets minder werk maar levert een minder hard korstje op.

Stap 9: Vries de bitterballen in en frituur ze 3 minuten op 180 graden.

Eet smakelijk!