Een pizza bianca is een pizza zonder tomatensaus en dat moet je echt eens proberen, want ze zijn heerlijk! 🥰
Voor 2 pizza’s heb je nodig:
Deeg:
250 gram patentbloem
150 ml lauwwarm water
4 gram gist
Halve eetlepel suiker
Theelepel zout
1,5 eetlepel olijfolie
Topping:
250 gram kastanjechampignons
1 rode ui, in halve ringen
1 bol mozzarella, in plakken
125 gram mascarpone
40 gram truffeltapenade
4 plakken Serranoham
Rucola
2 eetlepels pijnboompitten
1 teentje knoflook
3 eetlepels olijfolie
Zwarte peper
Gedroogde tijm
Meng eerst het water met het gist en de suiker en laat 5 minuten staan. Doe ondertussen de bloem, olijfolie en zout in een grote mengkom en meng door elkaar. Voeg langzaam het gistmengsel toe aan de draaiende mixer met het bloemmengsel. Kneed 15 min door. Verdeel het deeg in 2 delen, bol op en leg op een bakplaat. Dek af met wat vershoudfolie en laat 1 uur rijzen op een warme plek.
Doe 2 lepels olijfolie en een geperst teentje knoflook in een bakje en laat staan. Meng de truffeltapenade samen met de mascarpone en zet ook apart. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en doe in een bakje.
Verhit nu een eetlepel olie in de koekenpan en bak de gesneden champignons en een halve rode ui, zodat het vocht uit de champignons verdampt. Breng op smaak met peper en een theelepel gedroogde tijm.
Verwarm de oven tot 250 graden.
Druk het deeg plat en vorm er een pizzabodem van. Bestrijk de bodem en de randen met knoflookolie. Schep een eetlepel van het truffelmengsel op de bodem en smeer uit (niet op de randen). Beleg de pizza met de mozzarella en de rest van de rode ui. Schep de champignons erop en doe de pizza ca 10 minuten in de oven tot de randen mooi goudbruin zijn.
Verdeel wat rucola over de pizza. Schep wat hoopjes van het truffelmengsel op de pizza en verdeel de ham en pijnboompitten erover. Eet smakelijk!