Een verse fluffy pita met Grieks gekruide gehaktballetjes en een romige zilte saus 🥰 Klinkt goed toch?

Voor de bifteki gebruik je eigenlijk lams of rundergehakt, maar ik maakte ze met half om half gehakt waardoor ze wat vetter zijn.

Voor 2 personen gebruik je 300 gram gehakt en dat meng je met 1 klein ei, een halve fijngesneden rode ui, 30 gram paneermeel, 0,5 eetlepel gedroogde oregano, 0,5 eetlepel gedroogde munt, snuf gemalen komijn en een teentje knoflook en peper en zout naar smaak. Draai hier 12 gehaktballetjes van en bak ze in 15 minuten gaar in wat boter.

Voor de feta-gegrilde paprika spread doe je 200 gram feta, 130 gram gegrilde paprika uit pot en 150 gram yoghurt, 1 theelepel chiliflakes, 1 theelepel knoflookpoeder of i teentje knoflook in een kom en pureer fijn met een staafmixer tot een gladde dip.

Om 4 pita’s te maken meng je 120 gram lauwwarm water met 4 gram gist en een theelepel suiker. Laat dit mengsel 5 minuten staan, zodat de gist activeert.

Meng in een deegkom 175 gram patentbloem met 10 gram olijfolie, 3 gram zout en een eetlepel gedroogde oregano. Zet de mixer aan en giet het gistmengsel erbij. Kneed ongeveer 10 minuten. Vet je handen in met wat olie, want het deeg is plakkerig. Haal het uit de kom, vet de kom licht in met wat olie en leg het deeg terug. Dek af met huishoudfolie en zet voor 1 uur op een warme plek zodat het deeg zich verdubbeld.

Sla de lucht uit het deeg en verdeel in 4 gelijke bollen. Leg de bollen op een bebloemde werkplek. Rol de pita’s uit, maar maak ze niet te dun. Bak de pita’s op laag vuur in een koekenpan met een klein beetje olijfolie aan beide kanten bruin.

Besmeer de pita’s royaal met de feta-paprikaspread en verdeel de gehaktballetjes erover. Bestrooi met nog wat rauwe rode ui en eet smakelijk!