Voor de eerste keer oliebollen gemaakt! En meteen 40 stuks, genoeg om het nieuwe jaar goed in te gaan luiden vannacht ūü•ā Iedereen alvast een fijne jaarwisseling op naar een mooi en gezond 2022! ‚̧

Ingredi√ęnten:

  • 1 liter¬†melk
  • 14¬†gram¬†droge gist¬†(2 zakjes)
  • 4 eetlepels¬†witte basterdsuiker¬†
  • 1 kilo¬†bloem
  • snufje¬†zout
  • 2 eieren
  • Rasp van 1 citroen
  • zonnebloemolie¬†(om in te bakken)
  • Verhit de melk tot deze lauwwarm is en haal van de warmtebron af, voeg gist en suiker toe en roer even door. Laat dit 5-10 minuutjes staan, je zult zien dat de gist borrelen.
  • In een kom voeg je de bloem, citroenrasp en zout samen, roer even kort door. Voeg het ei toe en mix door de bloem, terwijl je mixt giet je het melkmengsel erbij. Blijf mixen tot er een glad beslag ontstaat.
  • Dek de kom af met plastic folie en laat het een uur rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld.
  • Zet de (wok)pan met olie op het vuur en verhit tot deze 180 ¬įC is.
  • Oliebollen kun je maken met twee losse lepels waarmee je een bol vormt, of met een ijslepel. Die laatste is het makkelijkst en gebruikten wij dan ook. Dip de lepel even in de olie en schep 4-5 oliebollen in je pan.
  • Bak de oliebollen in ongeveer 5 minuten goudbruin, keer ze halverwege om als ze niet uit zichzelf draaien.
  • Dip je lepel voor iedere ronde oliebollen weer even opnieuw in de pan met olie, zo zorg je dat ze niet blijven plakken aan de lepel en je oliebollen een hele vreemde vorm krijgen. Je hoeft je lepel niet na elke ronde schoon te maken.
  • Als je oliebollen klaar zijn leg je ze even in een vergiet dat je bekleedt met keukenpapier, verplaats ze daarna naar een plaat waar ook keukenpapier op ligt. Het papier neemt overtollig vet op en dat is wel zo fijn. Ververs het keukenpapier in de zeef dan ook regelmatig.

Eet smakelijk!