We starten deze week weer met een heerlijke ovenschotel, Griekse Moussaka ­čŹć­čŹů Comfort food waar toch een flinke dosis groente in verstopt zit voor de nodige vitamine deze herfst.

Voor 4 personen:

Ingredi├źnten:

  • 500 gram rundergehakt
  • 400 gram aardappelschijfjes, voorgekookt
  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 250 ml rode wijn
  • 2 aubergines, in plakken van ┬Ż tot 1 cm dikte
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1,5 theelepel kaneel
  • 2 theelepels oregano
  • 1 theelepel suiker
  • Olijfolie
  • Zwarte peper

Ingredi├źnten voor de bechamelsaus:

  • 750 ml volle melk
  • 45 gram boter
  • 45 gram bloem
  • Snufje nootmuskaat
  • 2 kruidnagels
  • 1 eidooier
  • Zwarte peper
  • 50 gr parmezaanse kaas + extra voor erover

Stap 1: Begin met het grillen van de aubergines in een grillpan. Smeer de plakken aubergine in met olijfolie en leg de plakken in de pan. Zorg dat de pan goed heet is voordat je de plakken erin leg. Draai de plakken om als er mooie grillstrepen op de onderkant staan. Als de andere kant ook gegrild is leg je de plakken op een bord. Herhaal totdat alle aubergine gegrilld is.

Stap 2: Doe wat olijfolie in een hapjespan of braadpan en bak de rode uien hierin glazig. Voeg de knoflook en de tomatenpuree toe en bak 1 minuut door. Voeg de rode wijn toe en laat even inkoken totdat er ongeveer de helft van over is. Voeg het gehakt toe en rul dit gaar.

Stap 3: Voeg dan de tomatenblokjes, kaneel, oregano, suiker en peper toe. Laat het geheel ongeveer 20-30 minuten rustig pruttelen.

Stap 4: Maak in de tussentijd de bechamelsaus.
Neem een steelpannetje en smelt hier de boter in. Voeg de bloem toe en roer met een houten lepel tot er een roux ontstaat. Laat dit even bakken in het pannetje (maar zorg dat het niet aanbakt!) voor je beetje bij beetje de melk toevoegt. Blijf roeren tot de melk en je bloemmengsel goed gemengd zijn. Voeg de nootmuskaat en knijp het bolletje van de kruidnagels uit boven de pan. Breng aan de kook en laat de bechamel indikken. Zodra het op de juiste dikte is haal je de pan van het vuur en voeg de eidooier toe terwijl je goed blijft kloppen. Je wilt niet dat het ei gaat stollen!
Voeg de kaas toe en roer het geheel even goed door. Breng eventueel nog op smaak met peper.

Stap 5: Verwarm de oven voor op 180 graden.

Stap 6: Zet nu de moussaka in elkaar in een grote ovenschaal. Begin met een laag gehaktmengsel, dan een laag aubergines, een laagjes aardappelschijfjes, gehaktmengsel, aubergines, aardappels, gehaktmengsel en en je eindig met de bechamelsaus. Strooi hierover komt de extra geraspte kaas.

Stap 7: Zet de moussaka voor ongeveer 30 minuten in de oven.

Eet smakelijk!