Super malse (Iberico) spareribs, gemaakt met de 3-2-1 methode op de Kamado Joe. Gemarineerd met een smaakvolle dry-rub en afgelakt met een ketjap-chilisaus.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 kilo dikbevleesde (Iberico) spareribs
  • 100 ml cola

Ingrediënten voor de dry-rub:

  • 4 eetlepels paprikapoeder
  • 3 eetlepels komijnpoeder
  • 2 eetlepels gemalen korianderzaad
  • 1 eetlepel gemalen korianderblad
  • 1 eetlepel gemalen steranijs
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 1 eetlepel witte peper
  • 1 eetlepel knoflookpoeder

Ingrediënten voor de aflak:

  • 8 eetlepels Manis (zoutarm)
  • 8 eetlepels sweet-chilisaus
  • 1 teentje knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie

Materialen:

  • Hitteschild
  • Lekbak zonder water
  • Standaard rooster
  • 2 blokjes rookhout (Eiken-chunks)
  • Ribrek (Tip: dit kunnen ook pannendekselhouders van IKEA zijn)
  • Kwast
  • Aluminiumfolie

Stap 1: Haal het vlies van de spareribs af met de achterkant van een koffielepeltje. Dit gaat het makkelijkst als de spareribs een uur uit de vriezer zijn.

Stap 2: Meng alle ingrediënten voor de dry-rub door elkaar. Bestrooi de spareribs met de rub en druk dit lichtjes aan. Laat de spareribs minimaal een uur met de rub in de koelkast liggen. Je kunt de spareribs ook de avond van tevoren marineren met de rub.

Stap 3: Breng de kamado naar een temperatuur van 100 graden en zorg dat deze temperatuur stabiel is.

Stap 4: Steek de blokjes rookhout in de houtskool op de plek waar deze gloeit. Plaats het hitteschild, de lekbak en het standaardrooster.

Stap 5: Plaats daarna de spareribs in het ribrek en zet het rek op het rooster in de Kamado. Sluit de deksel en laat de spareribs 2,5 uur op 100 graden roken.

Stap 6: Haal na 2,5 uur de spareribs met het rekje van de Kamado en sluit de deksel ivm de temperatuur. Pak de spareribs goed in, in een dubbele laag aluminiumfolie en voeg een scheutje cola toe voordat je de pakketjes dichtvouwt.

Stap 7: Leg de ingepakte spareribs weer terug in de Kamado voor 1 uur en 40 minuten op 100 graden.

Stap 8: Maak intussen de aflak door de olijfolie, ketjap, chilisaus en uitgeperste knoflookteen te mengen.

Stap 9: Haal de spareribs van de Kamado en open de pakketjes voorzichtig. Pas op, de pakketjes zijn erg heet! Vergeet niet gelijk weer de deksel dicht te doen als je de pakketjes van de Kamado hebt gehaald.

Stap 10: Leg de uitgepakte spareribs weer voorzichtig terug op de Kamado voor 50 minuten in totaal. Lak na 20 minuten, dus het laatste half uur, de spareribs elke 10 minuten met de aflak en de kwast. Let op dat de temperatuur onder de 120 graden blijft, zodat de aflak niet verbrandt.

Stap 11: Haal de spareribs voorzichtig van de Kamado, want het vlees kan van het bot afvallen.

Eet smakelijk!