Deze 2-laagse leeuwentaart stond al een tijdje op het verlanglijstje van het kleine dikkoppie. De vanillecakes zijn gevuld met een frisse citroencrème en afgesmeerd met een vanillebotercrème.

Ingrediënten voor de vanilletaarten:

  • 250 gram zachte boter
  • 330 gram fijne kristalsuiker
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 4 eieren
  • 450 gram bloem
  • 2 zakjes bakpoeder
  • 250 ml halfvolle melk
  • 1 mespuntje zout
  • 2 springvormen van 25 cm

Ingrediënten voor de citroencrème:

  • 1 ei
  • 30 zachte boter
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • rasp en sap van een citroen

Botercrème:

  • 5 eiwitten
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 430 zachte boter
  • 2 theelepels vanille-extract
  • oranje kleurstof

Decoratie:

  • Rolfondant wit, bruin, roze en geel.

Stap 1: Citroencrème
Klop het ei in een kommetje los met een vork. Smelt de boter in een steelpan op laag vuur. Voeg de suiker, het geklopte ei en de rasp en het sap van de citroen toe. Laat 5 minuten zachtjes koken, op laag vuur, onder voortdurend kloppen. Schenk de crème in een kom, leg een vel plasticfolie rechtstreeks op de crème en laat minimaal 2 uur rusten in de koelkast.

Stap 2: Vanilletaart
Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de bodems van de 2 springvormen met bakpapier en vet de rand in met boter. Klop in de keukenmachine of met een mixer de boter en suiker tot een luchtige crème. Voeg het vanille-extract toe en klop één voor één de eieren erdoor, tot je een glad, samenhangend beslag heb. Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg ze aan het deeg toe, samen met de melk en het zout. Meng goed door elkaar. Verdeel het beslag over de 2 springvormen en bak de cakelagen in 40 a 45 minuten gaar in de oven. Laat ze 10 minuten afkoelen in de springvorm, voordat je deze verwijderd. Laat de taart daarna verder afkoelen op een rooster.

Stap 3: Botercrème
Breng wat water aan de kook in een steelpan. Doe de eiwitten met de suiker in de mengkom van de keukenmachine. Zet de kom op een op de pan met water, maar laat de kom het water niet raken! Klop het mengsel 5 tot 10 minuten met een garde totdat de suiker helemaal opgelost is. Zet de kom in de keukenmachine of op het aanrecht en klop met de mixer de eiwitten tot een stevige, glanzende meringue. Vervang de garde door een platte deeghaak en voeg de boter, in blokjes, beetje bij beetje toe: Laat de mixer draaien tot de boter volledig opgenomen is en je een gladde crème hebt. Voeg het vanille-extract en de kleurstof toe en meng tot een helderoranje kleur.

Stap 4: Leg 1 cake op een bord of snijplank. Bestrijk deze in het midden en rondom met de citroencrème. Leg de 2e cake erop en bedek de hele taart met botercrème en strijk deze mooi glad. Voeg wat kleurstof toe aan de resterende botercrème, zodat hij wat dieper oranje wordt. Doe de crème in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje. Spuit toefjes oranje crème rondom de taart om de manen van de leeuw te maken.

Stap 5: Maak van de fondant het gezicht van de leeuw zoals op de foto. Dus 2 oren, 2 ogen, zijn snoet en de neus en mond.

Eet smakelijk!