Ingrediënten

  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook in stukjes
  • 100 gram champignons, fijngesneden
  • 1 bosje basilicum blaadjes geplukt en fijngesneden, steeltjes bewaard
  • 2 eetlepels gedroogde oregano
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 1 el tomatenpuree
  • 300 ml rode wijn
  • 350 g rundergehakt
  • 800 g tomatenblokjes uit blik
  • 400 ml runderbouillon
  • 200 g (volkoren) lasagnevellen
  • 50 g parmezaanse kaas, geraspt

Bechamelsaus

  • 750 ml (volle) melk
  • 4 kruidnagels
  • 45 gram boter
  • 45 gram bloem
  • 100 gram geraspte kaas
  • 1 tl geraspte nootmuskaat

Stap 1: Hak de steeltjes van de basilicum fijn. Verhit ondertussen in een braadpan met dikke bodem de olijfolie. Bak hierin de uien, champignons, basilicum en knoflook tot het licht begint te bruinen en de uien glazig zijn.

Stap 2: Voeg de tomatenpuree toe en roerbak 2 minuten mee. Draai het vuur hoog. Voeg de wijn toe, breng aan de kook en laat onder af en toe roeren in ongeveer 5 minuten inkoken tot de helft.

Stap 3: Voeg het gehakt toe en roer rul in 5 minuten. Voeg de tomatenblokjes, de oregano en de bouillon toe. Breng aan de kook en laat op matig tot laag vuur 1 uur inkoken tot ongeveer twee derde deel. Dit duurt ongeveer 30 minuten.

Stap 4: Voeg de gesneden basilicumblaadjes door de saus en draai het vuur uit.

Stap 5: Pak een steelpan en laat op laag vuur de roomboter smelten. Voeg de bloem toe en roer in 2 minuten tot een dik, goudgeel, korrelig mengsel. Klop in vier delen de melk erdoor, zodat je een gladde bechamelsaus krijgt. Knijp de bolletjes van de kruidnagel kapot boven de saus en laat de saus al roerend inkoken tot de gewenste dikte. Je kunt altijd nog een beetje extra melk toevoegen als de saus te dik is. Roer de geraspte kaas en nootmuskaat door de saus en breng op smaak met peper.

Stap 6: Verwarm de oven voor op 180 graden.

Stap 7: Verdeel eenderde van het gehaktmengsel over de bodem van de ovenschaal en leg hier de eerste laag lasagnevellen op. Giet hierop een kwart van de bechamelsaus op en dek af met lasagnevellen. Herhaal met nog twee laagjes en eindig met de rest van de bechamelsaus. Strooi de geraspte Parmezaan hierover en de lasagne is de oven voor 40 minuten.

Eet smakelijk!