4 porties

Ingrediƫnten:

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 courgette
  • 250 gram champignons
  • 400 gram tomatenblokjes (uit blik)
  • 700 ml passata di pomodoro (gezeefde tomaten)
  • 70 gram tomatenpuree
  • 2 uien
  • 2 takjes verse salie
  • 4 takjes verse tijm
  • 2 takjes verse oregano
  • een handje verse basilicum
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 pakje volkoren lasagnebladen
  • 100 gram geraspte (Parmezaanse) kaas
  • Zwarte peper
  • Olijfolie

Voor de bechamelsaus:

  • 30 gram (room)boter
  • 30 gram bloem
  • 400 ml melk
  • 50 gram geraspte kaas
  • Zwarte peper

Stap 1: Snipper de uien, snijd de courgette in blokjes en de champignons in plakjes.

Stap 2: Verhit een scheutje olijfolie in de pan en voeg het gehakt toe, bak dit op hoog vuur rul. Voeg de uien toe en pers de knoflook boven het gehakt uit. Voeg ook flink wat zwarte peper toe. Bak ongeveer 2 minuten mee.

Stap 3: Voeg de tomatenpuree, champignons en de courgette aan het gehakt toe en bak nog 5 minuten mee.

Stap 4: Voeg de tomatenblokjes, passata de pommodoro, laurier, salie, oregano en tijm toe. En laat de saus op laag vuur 30 minuten pruttelen.

Stap 5: Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in of 4 cocottes (kleine aardewerk pannetjes).

Stap 6: Zet het vuur uit. Haal de takjes van de kruiden en de laurierblaadjes uit de saus. Scheur de basilicumblaadjes in klein stukjes en voeg deze toe aan de saus (eventueel samen met een scheutje balsamico azijn).

Stap 7: Schep een laagje saus in de ovenschaal en leg daarop een laagje lasagnevellen. Herhaal dit enkele keren en sluit af met een laagje saus. Zorg dat je nog ruimte overhoudt voor de bechamelsaus die bovenop komt.

Stap 8: Smelt in een steelpannetje de boter op laag vuur. Voeg direct als de boter gesmolten is de bloem toe en roer dit goed door met de garde. Bak de de bloem 2 minuten, zodat deze gaar wordt. Pas op dat de bloem niet bruin wordt, want dan is het niet meer lekker.

Stap 9: Schenk een flinke scheut melk bij de bloem en roer met de garde totdat alle melk opgenomen is door de bloem. Herhaal deze stap tot alle melk op is. En voeg daarna de kaas toe aan de saus en roer goed door, zodat de kaas smelt. Breng de saus op smaak met zwarte peper.

Stap 10: Schep de bechamelsaus bovenop de lasagne en bestrooi met de geraspte (Parmezaanse) kaas. Laat de lasagne voor ca. 45 minuten in de oven staan.

Eet smakelijk!