De kleine dikkoppen dachten gelijk aan sinterklaas toen ze deze koek proefden. Maar dat gaat de koek niet halen. Met pijn en moeite is de helft bewaard gebleven, zodat er vandaag ook nog een stukje van gegeten kon worden 😊 De boterkoek is lekker knapperig van buiten en super smeuïg van binnen door de amandelspijs én niet onbelangrijk onze dikkoppen blijven goed in vorm met deze koek 🤭

Voor deze gevulde boterkoek gebruikte ik het recept van @laurasbakery. Dus wil je deze koek maken of één van de heerlijke baksel van Laura neem dan vooral een kijkje op haar website.

INGREDIËNTEN

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ei (M)
  • 250 gram bloem
  • snufje zout
  • 4 tl speculaaskruiden

VULLING + DECORATIE

  • 200 gram amandelspijs (volgens recept)
  • 1 ei (M)
  • handje garneer amandelen

INSTRUCTIES

  • Klop boter en suiker luchtig, voeg dan het ei toe en mix tot deze is opgenomen.
  • Het bloem, de speculaaskruiden en het zout kun je tegelijk toevoegen, meng tot een mooi deeg. Boterkoekdeeg is altijd een beetje plakkerig, dus je hoeft geen extra bloem toe te voegen of het te koelen.
  • Bekleed de bodem van je bakvorm met bakpapier en vet de rand in met een beetje boter. Neem de helft van het deeg en verdeel dit gelijkmatig over de bodem van de vorm.
  • In een apart kommetje doe je de amandelspijs. Kluts het ei en voeg de helft (bewaar de andere helft voor het afsmeren) hiervan toe aan je spijs, kneed dit er goed doorheen. Het spijs is nu zachter en beter te verwerken. Verdeel het spijs gelijk over het deeg dat al in de vorm zit. Laat ongeveer een centimeter rondom vrij.
  • Neem de rest van het deeg en verdeel dit gelijkmatig over de laag spijs, vul de randjes die je net vrijgelaten hebt ook op.
  • Smeer de boterkoek in met het ei dat je over hebt. Met een vork maak je er dan een ruitpatroon in, garneer de koek met de amandelen. Smeer nog een dun laagje ei over de boterkoek, vooral over de amandelen.
  • Bak de boterkoek in 30 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
  • Laat de gevulde speculaas boterkoek goed afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en in puntjes snijdt.

Eet smakelijk!