Deze heerlijke zachte en luchtige Italiaanse broodjes doen je denken aan de focaccia’s van La Place. Je kunt de focaccia’s heerlijk beleggen met bijvoorbeeld eiersalade, kruidenkaas of tonijnsalade. Maar de broodjes zijn ook naturel heerlijk om bij de soep te eten.

Voor 10 focaccia’s

Ingrediënten:

  • 500 gram bloem
  • 300 ml lauwwarm water
  • 21 gram verse bakkersgist (half blokje)
  • 75 ml zonnebloemolie + 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 70 tomaten puree
  • 2 tomaten
  • 100 gram geraspte kaas
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel gedroogde oregano

Stap 1: Los het gist en de suiker op in het water. Roer goed door, zodat er geen klontjes meer in zitten.

Stap 2: Pak een grote beslagkom en zeef daar de bloem in. Voeg het zout, de oregano, 75 ml zonnebloemolie en het losgeklopte ei toe. Mix goed door met een mixer met deeghaken.

Stap 3: Voeg het gist-mengsel toe aan het deeg en kneed nog goed door, totdat het één geheel is. Let op, het deeg blijft plakkerig. Kneed het deeg nog 10 minuten met de hand (of met een keukenmachine) goed door. Voeg na 10 minuten nog een eetlepel met zonnebloemolie toe aan het deeg en kneed nog 1 a 2 minuten door.

Stap 4: Dek de schaal met deeg af met vershoudfolie en zet de schaal op een warme plek, zodat het deeg kan rijzen. Laat het een uur staan. De massa van het deeg moet ongeveer verdubbeld zijn.

Stap 5: Vet het aanrecht in met wat olie en stort het deeg hierop. Verdeel het deeg in 10 gelijke porties en maak er balletjes van. Leg de balletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Stap 6: Druk de bolletjes deeg iets plat en smeer de bovenkant in met tomatenpuree. Snijd de tomaten in plakjes en haal de zaadlijsten eruit. Leg op elk deegbolletje een plakje tomaat. Verdeel geraspte kaas naar smaak over de deegbolletjes. Laat de broodjes nog een half uur rijzen op de bakplaat.

Stap 7: Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Bak de broodjes gaar in 15 minuten.

Eet smakelijk!