Je moet even geduld hebben, want het deeg moet in totaal 90 minuten rijzen, maar het deze focaccia met rozemarijn en zeezout is echt heel makkelijk te maken! En natuurlijk veel smaakvoller dan een focaccia uit de supermarkt.

Ingrediënten:

  • 300 gram bloem
  • 10 eetlepels olijfolie
  • 3 takjes rozemarijn naaldjes gerist
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 teentje knoflook
  • 7 g droge gist
  • 200 ml lauwwarm water
  • zeezoutvlokken

Stap 1: Meng 6 eetlepels olijfolie met de verse rozemarijn in een kom. Zet de kom even opzij.

Stap 2: Meng de bloem met de 4 eetlepels olijfolie en 1 theelepel zeezoutvlokken in een andere kom. Los in een ander kommetje het gist met 200 ml water op en voeg geleidelijk toe aan het bloemmengsel. Kneed het mengsel met je handen of gebruik bijvoorbeeld een keukenmachine met deeghaken tot je een plakkerig deeg hebt.

Stap 3: Kneed het deeg 8 minuten. Het deeg zal eerst plakkerig zijn, maar na een tijdje kneden wordt het steeds zachter en elastischer. Leg het deeg vervolgens in een schone, met olie ingevette kom en dek de kom af met huishoudfolie. Laat het deeg op kamertemperatuur ca. 1 uur rijzen of tot het in volume is verdubbeld.

Stap 3: Vet een bakplaat in met olie. Haal het deeg uit de kom en kneed het kort op je werkblad. Leg het deeg op een vel bakpapier en leg het op de bakplaat. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 20×28 cm of deel het deeg in tweeën en maak er 2 kleine focaccia’s van. Laat het deeg op de bakplaat, buiten de oven, nog ca. 30 minuten rijzen.

Stap 4: Verwarm de oven voor op 200°C. Druk met je vingertoppen deukjes in het deeg. Besprenkel het deeg met de rozemarijnolie en bestrooi met wat extra verse rozemarijn en wat zeezoutvlokken. Bak de focaccia in ca. 20 minuten in de oven goudbruin. Haal de focaccia uit de oven en dek losjes af met aluminiumfolie (dit zorgt ervoor dat er geen stoom kan ontsnappen en de korst lekker zacht blijft). Besprenkel vlak voor het serveren weer met een beetje olijfolie.

Eet smakelijk!