De allerlekkerste frietjes! ❤
Met homemade baconjam, truffelmayonaise (Blacktruffelmayo van Jean Bâton), Parmezaanse kaas en bosui. Dit zorgt ervoor dat je frietjes een culinair hoogstandje worden!

Bak de frietjes, doe er een lekker klodder truffelmayo op, dan een flinke schep van de baconjam en top af met geraspte Parmezaan en ringetjes bosui.

De baconjam heb ik gemaakt naar het recept van @bbqjunkienl
Super smaakvol! 😍

Ingrediënten baconjam:
600 gram Gerookte spekblokjes
1 Grote Ui, gesnipperd
100 milliliter Appelazijn
50 milliliter Maple Syrup
50 gram Donkere Basterdsuiker
2 eetlepels Honing
1 eetlepel Gerookt Paprikapoeder
1 theelepel Chilipoeder
150 milliliter Water
Versgemalen Zwarte Peper

Zet een braadpan op het vuur. Is de pan warm? Voeg dan de spek toe en bak deze tot het een beetje krokant begint te worden. Dit duurt 5 tot 8 minuutjes. Roer de spek regelmatig door.

Is de spek een beetje krokant? Schep het dan weer uit de pan. Zet het vuur nu laag en voeg de ui toe. Bak deze tot ze wat zachter worden en voeg vervolgens het paprikapoeder en chilipoeder toe. Bak dit 2 minuutjes mee.

Voeg daarna de appelazijn, basterdsuiker, maple syrup en honing toe, gevolgd door het spek. Roer alles goed door elkaar en voeg nu het water toe. Doe de deksel op de pan en laat het geheel nu rustig pruttelen, tot het vocht ingedikt, maar nog wel vloeibaar is. Dit duurde bij mij ruim een uur.

Haal de pan dan van het vuur en schep de inhoud in de keukenmachine. Draai het mengsel met de keukenmachine tot een grove jam. Je mag nog wel stukjes spek tegenkomen, maar het geheel moet wel smeerbaar zijn. Breng de bacon jam op smaak met versgemalen zwarte peper en schep het daarna over in een afsluitbare pot. Je kunt de bacon jam nu zeker 6 weken bewaren, maar ik betwijfel of je dat gaat redden!

Let op: Ik heb wat vragen gekregen over de bacon jam, die in de koelkast heel hard wordt en niet meer smeerbaar is. Dat klopt. Het vet uit de bacon stolt wanneer het afkoelt en dat zorgt er voor dat de jam hard wordt. Je kunt de bacon jam eenvoudig weer smeerbaar maken door het deel dat je wilt gebruiken uit je voorraadpot te scheppen en dit in een pannetje of inde magnetron een beetje op te warmen. Het vet zal weer vloeibaar worden en de bacon jam is weer smeerbaar!

Eet smakelijk!