Een recept uit ‘Het Bourgondische Bitterballenboek‘ van Ilona de Wit, de Bitterbalkoningin!

Ik (Evy) sta erom bekend dat ik van kaas en bittergarnituur houd en word dan ook in alle berichten getagd op social media waar het woord kaas, frikandel en bitterbal in voorkomt (krijg nu alweer honger :-))
Maar ik had nog nooit zelf bitterballen gemaakt, totdat ik van mijn broer en zus met mijn verjaardag ‘Het Bourgondische Bitterballenboek’ van Ilona cadeau kreeg (dat ik heel misschien zelf op mijn wensenlijstje had gezet).

Wat een geweldig mooi boek! Ik was al een enorme fan van de bitterbal, maar de bijzondere smaakcombinaties die Ilona in de bitterballen heeft gestopt heeft zijn 10x beter dan de bitterballen die op het terras geserveerd worden. Daarnaast staat het boek vol handige tips voor een bitterbal-beginner zoals ik. Zo vertelt ze welke materialen en ingrediënten je het best kunt gebruiken en geeft ze tips hoe je de bitterballen het best kunt invriezen en frituren. Én ze heeft een heuse bitterbal-rol playlist op Spotify samengesteld, waardoor je het juiste ritme te pakken krijgt om al die balletjes te rollen!

Ik ben gestart met de chorizo-paprika bitterballen, omdat dit de signature-bitterballen van Ilona zijn en daar was ik natuurlijk benieuwd naar.
En ik snap waarom dit haar signature-bitterballen zijn, want ze zijn echt super lekker! Ik vrees dat ik een extra vriezer aan moet schaffen, want het bitterballenhek is van de dam 🙂

Hierbij het recept van Ilona voor de chorizo-paprika bitterballen:

Ingrediënten:

  • 6 gram gelatine
  • 60 gram boter
  • 90 gram bloem
  • 300 gram rundvleesbouillon afgewogen en afgekoeld
  • 225 gram chorizo vel verwijderd en in stukken van ongeveer 1 cm
  • 50 gram rode paprika in stukken
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder dulce of picante naar smaak
  • 1 of 2 bosuitjes fijngehakt

Stap 1: Zorg dat alle ingrediënten klaarstaan en week de gelatineblaadjes in koud water.

Stap 2: Bak de stukjes chorizo even aan in de hapjespan waarin je de salpicon gaat maken. Op deze manier zijn ze makkelijker te pureren. Haal ze uit de pan, maar laat een beetje van het uitgebakken vet erin zitten.

Stap 3: Pureer de uitgebakken chorizo met de afgekoelde bouillon, de stukken rode paprika en de paprikapoeder.

Stap 4: Smelt de boter in de hapjespan en voeg in één keer de bloem toe. Roer goed met een rubberen spatel om de ingrediënten te mengen. Gedurende 3 minuten zachtjes laten bakken om de bloem te garen.

Stap 5: Voeg de afgekoelde chorizobouillon in één keer toe en meng het geheel al roerende tot een samenhangende massa. Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en meng ze door de ragout. Laat 1 minuutje afkoelen.

Stap 6: Voeg de bosuitjes toe en meng alles goed met een rubberen spatel. Proef en voeg indien nodig peper en zout toe – maar waarschijnlijk is dit niet nodig door de gebruikte ingrediënten.

Stap 7: Giet de salpicon over in een platte ovenschaal en laat afgedekt onder vershoudfolie iets afkoelen. Plaats in de koelkast om te laten opstijven, liefst een hele nacht.

Stap 8: Portioneer de salpicon in porties van 15-18 gram. Hiervoor gebruik je het best een digitale weegschaal. Je kunt ze uiteraard ook in grote porties verdelen maar dan zul je ook de frituurtijd moeten verlengen. Om bitterballen gelijkmatig warm en gaar te laten worden is het belangrijk dat de porties ongeveer even groot zijn.

Stap 9: Rol de porties tussen je handen tot balletjes. Let er bij het rollen op dat er zo min mogelijk ‘ scheurtjes’ in de bal komen.

Stap 10: Paneer de afgewogen en gerolde balletjes door bloem, losgeklopt (maar niet schuimend) eiwit en paneermeel en daarna nog een keer door het eiwit en paneermeel. Dit gaat een stuk makkelijker met eiwit uit een flesje. Als je het eiwit van een echt ei gebruikt gaat het namelijk nogal klonteren. In plaats van dubbel paneren kun je ook enkel paneren met paneermeel, eiwit, panko. Dit is iets minder werk maar levert een minder hard korstje op.

Stap 11: Vries de bitterballen in en frituur ze 3 minuten op 180 graden.

Eet smakelijk!