Het recept van deze heerlijke chocolade-hazelnotentaart komt uit het kookboek ‘Welkom in de wereld van de patisserie!’ van Christophe Felder en Camille Lesecq. Omdat m’n kleine dikkoppie het leuk vindt om mee te bakken hebben we er een gezellige Teddybeer van gemaakt.
Ingrediënten voor de taart:
- 200 gram hazelnoten
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 250 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 4 eieren
- 210 gram bloem
- 8 gram bakpoeder (half zakje)
- 40 gram cacaopoeder
- 120 ml melk (op kamertemperatuur)
Ingrediënten voor de glazuur:
- 200 gram chocolade-hazelnootpasta (ik gebruikte Nutella)
- 160 gram slagroom
Ingrediënten voor de decoratie:
- Pure chocoladevlokken
- Witte en bruine fondant of marsepein
Stap 1: Verwarm de oven voor op 175 graden. Rooster de hazelnoten 20 minuten in de oven op een bakplaat met bakpapier. Haal de hazelnoten uit oven en laat ze afkoelen. Maal de noten daarna fijn in een keukenmachine of met de staafmixer, er mogen nog wel wat grove stukjes in het hazelnotenmeel zitten.
Stap 2: Klop de roomboter met een mixer tot een luchtige crème. Voeg dan al kloppend de vanillesuiker en kristalsuiker toe. Voeg daarna de eieren één voor één toe. Voeg het volgende ei pas toe, als het vorige ei door het mengsel is opgenomen. Klop nog 5 minuten door.
Stap 3: Zeef de bloem, cacao en bakpoeder boven het beslag en voeg het hazelnootmeel toe. Meng dit droge mengsel voorzichtig met een siliconen spatel door het beslag. Pak de mixer er weer bij en klop het beslag op de laagste stand door en voeg beetje bij beetje de melk toe. Klop tot je een mooi glad beslag hebt.
Stap 4: Vet een springvorm van 24cm doorsnee in en bekleed de bodem met bakpapier. Schenk het beslag in de springvorm. Zet de taart voor 50 minuten in de oven. Controleer of de taart gaar is door er een satéprikker in te prikken; als deze er volledig droog weer uitkomt is de taart gaar. Laat de taart buiten de oven afkoelen.
Stap 5: Maak terwijl de taart in de oven staat de glazuur klaar. Doe de chocolade-hazelnotenpasta en de slagroom in een steelpannetje. Verwarm op laag vuur tot een glad, homogeen mengsel. Laat het glazuur volledig afkoelen tot je het gebruikt.
Stap 6: Zet de taart op een rooster en verwijder de springvorm. Warm het glazuur weer op tot ongeveer 30 graden en giet het glazuur over de taart. Verdeel het glazuur zo nodig met een spatel, zodat de hele taart bedekt is. Decoreer de taart met de chocoladevlokken en druk ze lichtjes in het glazuur, zodat ze goed blijven vastkleven.
Als je de taart nog als Teddy-beer gaat decoreren, kun je wat van het glazuur achter houden om de marsepeinen decoraties op te taart te plakken.
Eet smakelijk!