4-5 porties

Ingrediƫnten:

  • 1 kleine bloemkool (ca 800 gram)
  • 700 gram (voorgekookte) aardappelschijfjes
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels kerrie
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • zwarte peper
  • 75 gram geraspte kaas
  • Olijfolie

Voor de saus:

  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • half (zoutarm) groentebouillonblokje
  • 250 ml kookvocht (van de bloemkool)
  • 250 ml melk
  • 50 gram geraspte kaas
  • 1 eetlepel kerrie
  • Zwarte peper

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de ovenschaal in.

Stap 2: Snijd de bloemkool in roosjes en breng ze met wat water in de pan aan de kook. Kook de roosjes in 7 minuten beetgaar. Vang bij het afgieten van de bloemkool 250ml kookvocht op.

Stap 3: Voeg het halve bouillonblokje toe aan de 250ml kookvocht, roer dit goed door zodat het blokje opgelost is en bewaar dit voor de saus.

Stap 4: Pel en snipper de ui. Verhit een scheut olijfolie in de pan en fruit de ui op laag vuur 2 minuutjes aan.

Stap 5: Voeg de geperste knoflook en het kerriepoeder toe aan de ui en laat nog 1 minuut meebakken.

Stap 6: Voeg het gehakt toe en rul dit. Kruid het gehakt met de nootmuskaat en zwarte peper naar smaak.

Stap 7: Neem de helft van de aardappelschijfjes en leg een laagje van de schijfjes op de bodem van de ingevette ovenschaal. Verdeel de gekookte bloemkoolroosjes over de aardappels en verdeel daarna het gehakt over de bloemkool. Verdeel bovenop het gehakt de rest van de aardappelschijfjes, zodat al het gehakt (ongeveer) bedekt is.

Stap 8: Smelt de boter in een steelpannetjes en voeg als deze gesmolten is gelijk de bloem toe en laat het 1 minuut goed garen terwijl je het met de garde roert. Voeg het kerriepoeder toe en laat nog een half minuutje meebakken.

Stap 9: Voeg dan de (zoutarme) bouillon toe aan de bloem, totdat al het vocht opgenomen is. Voeg daarna de melk toe en blijf ook weer roeren totdat er een mooie egale saus ontstaat. Voeg de kaas toe en laat deze door de saus smelten. Breng op smaak met de zwarte peper.

Stap 10: Verdeel de saus over de ovenschotel en strooi er de rest van de geraspte kaas over. Zet de ovenschaal voor 40 minuten in de oven totdat de bloemkoolschotel een goudbruine korst heeft.

Eet smakelijk!