Langzaam gegaarde koontjes van het Ibérico varken, bereid op de Kamado en verwerkt in een heerlijk stoof met donker bier.

Ingrediënten:

  • 1 kilo Ibérico koontjes
  • 2 flesjes donker bier
  • 1 Winterwortel
  • 2 uien
  • 100 gram champignons
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 3 takjes verse tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 takjes salie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel bloem
  • 50 gram roomboter
  • Zwarte peper

Extra benodigdheden:

  • Kamado
  • Dutch oven (doorsnede 36 cm)
  • Rookhout (Eiken Chunks)
  • Hitteschild
  • Lekbak
  • Rooster
  • Zeefje

Stap 1: Ontvel de koontjes en snijd de harde stukjes vet weg. Kruid de koontjes daarna met peper. Laat de koontjes 1 uur rusten buiten de koelkast.

Stap 2: Maak intussen de Kamado aan en stook deze op tot 110 graden. Steek als de temperatuur stabiel is, de Eiken chunk in de gloeiende kolen. Plaats je het hitteschild, met daarbovenop de lekbak, gevolgd door het rooster.

Stap 3: Leg de koontjes op het rooster. Sluit de deksel en laat de koontjes 1 uur op 110 graden roken.

Stap 4: Snijd intussen de wortels, champignons en uien in grove stukken.

Stap 5: Zet de Dutch Oven (binnen) op het fornuis op middelhoog vuur en verwarm de roomboter. Voeg de uien, wortels, knoflook en champignons toe en fruit deze 5 minuten aan.

Stap 6: Voeg de bloem toe en laat 1 minuut bakken. Voeg dan het bier, de tijm, salie, rozemarijn, laurier, kruidnagel en mosterd toe. Roer goed door en zorg dat er geen klontjes bloem inzitten.

Stap 7: Neem de Dutch Oven mee naar de Kamado en leg de koontjes in het bier. Doe de deksel van de Dutch Oven erop en zet de de pan op het rooster van de Kamado. Doe zo snel mogelijk de deksel van de Kamado weer dicht, zodat de temperatuur niet te veel stijgt. Laat de koontjes 4 uur stoven.

Stap 8: Haal de koontjes van de Kamado en serveer ze samen met de heerlijke bier-jus. Mocht de jus te dun zijn, dan kun je deze uit de Dutch Oven scheppen, en in een pannetje op het fornuis in laten dikken. Zeef de jus dan voor het indikken.

Tip: Serveer de koontjes met aardappelpuree en honing-tijm wortels.

Eet smakelijk!